Intro    Dag-tot-dag    Verblijf & Vervoer    Praktisch

Dag tot dag reisbeschrijving

_______________________________

Dag 1 Aankomst Marrakech

Deze 15-daagse rondreis begint in de indrukwekkende koningsstad Marrakech, waar we twee nachten verblijven. In de 12de eeuw was Marrakech de hoofdstad van Marokko, vandaar de naam 'koningsstad'. Het is de stad waar oude tradities samensmelten met de moderne tijd; de stad van 1001 nacht, overgoten met een exotische sfeer waar altijd iets te zien en te beleven is. Aangezien we op verschillende momenten aankomen, ontmoet iedereen elkaar pas op dag 2. Je kunt deze eerste dag de stad alvast op je eigen tempo verkennen.

_______________________________

Dag 3 Marrakech - Telouet

Met onze eigen bus rijden we de Tizi'n Tichka-pas over, een van de indrukwekkendste bergpassen van het land. De reisafstand bedraagt vandaag ongeveer 150km. Omdat we ons eigen vervoer hebben, kunnen we stoppen waar we willen om te genieten van de prachtige vergezichten. Als we het hoogste punt bereikt hebben, nemen we de afslag richting de Ounila vallei, waar vanaf morgen een tweedaagse wandeltocht begint. We slapen vannacht  bij de lokale bevolking thuis niet ver van Telouet, een dorp beroemd om zijn prachtige oude Glaoui-kasbah. 

_______________________________

Dag 4 - 5 Telouet - Assaka (tweedaagse wandeltocht)

Onder begeleiding van een ervaren berggids gaan we vandaag en morgen wandelen door de schitterende Ounila vallei (Hoge Atlas). Deze vallei dankt zijn naam aan de gelijknamige rivier die er doorheen stroomt. We wandelen over bergpaadjes, langs lemen dorpjes met oude kasbah's en ontmoeten de lokale bevolking die op het land werkt. Er gaat een kok mee die tijdens deze dagen voor een heerlijke picknicklunch zorgt en onze bagage wordt gedragen door muilezels. We overnachten een nacht in een eenvoudige herberg en de andere nacht bij de lokale bevolking thuis. Kijk hier voor alle informatie over deze wandeltocht.

_______________________________

Dag 6 Assaka - Agdz (via Ait Benhaddou)

Het is ongeveer 175km rijden naar Agdz. Tussendoor maken we een stop in Ait Benhaddou, een prachtig lemen dorp dat vroeger als knooppunt van handelsroutes fungeerde tussen de Sahara en Marrakech. Agdz is een stadje met een ontspannen sfeer gelegen aan de mystieke Draa-vallei. Hier zorgen duizenden palmbomen elk najaar weer voor heerlijke dadels. Deze bruine vruchten worden verhandeld op de dadelmarkt in het centrum van Agdz. Aan de overkant van deze palmenzee ligt Jbel Kissane, een in het oog springende berg door zijn prachtige vorm. We verblijven twee nachten in een accommodatie vlakbij de palmoase.

Zandvis Marokko Reizen Marrakech Moskee
Zandvis Marokko Reizen Groene Ounila Val
Zandvis Marokko Reizen Trekking 2
Zandvis Marokko Reizen Fietsen Agdz
Zandvis Marokko Agdz Berg Kissane
Marrakech Bahia
Zandvis Marokko Reizen Marrakech Tapijte
Marrakech vrouwen

_______________________________

Dag 2 Marrakech

Voor diegene die er zin in hebben, gaan we er vandaag een halve dag gezamenlijk op uit. Dit kan te voet of op de fiets. In de 100den straatjes van de oude medina verdwaal je met gemak, maar er is altijd wel een vriendelijke Marokkaan die je de weg wijst. Op het beroemde Djemaa el Fna plein laten verhalenvertellers, muzikanten en acrobaten hun kunsten zien. Aan het eind van de middag wordt op ditzelfde plein een openluchtrestaurant opgebouwd, waar je allerlei Marokkaanse lekkernijen kunt proeven zoals tajine, couscous, harira, etcetera, mmm... In de oude medina zijn ambachtslieden aan het werk zoals leerbewerkers, smeden en wolververs. Als je interesse toont, laten de mensen je vaak met veel enthousiasme hun werk zien. Marrakech heeft ook prachtige monumenten, parken en musea. De moderne ville nouvelle bruist van het leven met galeries, restaurants, terrasjes, trendy winkels en uitgaansgelegenheden.

_______________________________

Dag 7 Agdz

Vandaag is een vrije dag. Heb je zin om te fietsen? Rondom Agdz kun je mooie fietstochten maken door de palmoase naar de oude ksar van Tamnougalt. Dit verlaten lemen dorp heeft een rijke geschiedenis. Laat je rondleiden door de wirwar van straatjes en krijg een idee van hoe de mensen er vroeger leefden. Zin in een stevige wandeling? Beklim dan Jbel Kissane onder begeleiding van een lokale gids. Maar je kunt natuurlijk ook lekker niks doen en een dagje luieren in onze mooie accommodatie.

_______________________________

Dag 8 Agdz - Erg Chebbi (Sahara)

Een mooie rit van 300km brengt ons naar de Sahara! Erg Chebbi, een enorme zandberg met duinen van wel 150 meter hoog neemt op verschillende momenten van de dag een andere kleur aan. De vrouwen in de nabij gelegen dorpen dragen zwarte omslagdoeken en de mannen tulbanden tegen de warmte en het stof. Er leven bijzondere dieren in de Sahara, waaronder woestijnvossen, mestkevers en... zandvisjes! Om optimaal van deze omgeving te genieten verblijven we twee nachten in een comfortabele herberg met zwembad aan de rand van de zandduinen. 

Woestijn Erg Chebbu
Zandvis Erg Chebbi
Lachende dromedaris
Erg Chebbi

_______________________________

Dag 9 Erg Chebbi

Je kunt vandaag genieten van de rust of met een jeep de omgeving gaan verkennen. De regio staat bekend om fossielen, heel leuk om zelf naar op zoek te gaan! Aan de rand van Erg Chebbi leven nomaden in handgeweven tenten. Ze bakken overheerlijke berberpizza, dat is smullen op een zeer bijzondere plek!

Aan het eind van de middag is er de mogelijkheid om op de rug van een dromedaris een tocht te maken naar een tentenkamp in de zandduinen om daar de nacht te spenderen (optioneel). Er wordt heerlijk gekookt en muziek gemaakt bij het kampvuur. Je slaapt in een tent of onder de sterren. Een ervaring om nooit te vergeten!

_______________________________

Dag 10 Erg Chebbi - Todrakloof - Dadèsvallei

We vervolgen onze reis. Vandaag bedraagt de reisafstand ongeveer 300km. Bij Tinerhir, een levendige provinciestad, buigen we af naar de Todrakloof. Deze ontzagwekkende kloof met steile rotswanden van wel 250 meter hoog, is in duizenden jaren uitgesleten door de rivier de Todra. Na een bezoek aan deze kloof rijden we verder naar de Dadèsvallei, waar we twee nachten zullen verblijven.

Rissani Fossiel
Erg Chebbi Dammen
Zandvis Marokko Reizen Todrakloof Hoge W
Zandvis Marokko Reizen Dades Thee

_______________________________

Dag 11 Dadèsvallei

Het is goed vertoeven in de Dadèsvallei vanwege de vriendelijke bevolking en de adembenemend mooie natuur. Het is een zeer vruchtbaar gebied met veel fruit- en notenbomen, maar door het hoogteverschil groeien hier in tegenstelling tot de Todrakloof nauwelijks dadelpalmen. De omliggende rotsen kleuren van grijsbruin tot donkerrood. Er zijn diverse begeleide wandeltochten mogelijk, van eenvoudig tot zwaar, voor ieder wat wils. Onderweg zie je de bevolking werken op het land en vrouwen die de was doen in de rivier.

_______________________________

Dag 12 Dadèsvallei - Skoura

Omdat het vandaag maar 90km rijden is naar Skoura, vertrekken we pas in de middag. Zo hebben we nog de hele ochtend om te genieten van de prachtige Dadèsvallei. Onderweg naar Skoura komen we langs Kelaat m’Gouna. Hier bloeit in het voorjaar een heerlijk geurend roosje wat gedestilleerd wordt tot rozenwater en rozenolie. 

Skoura ligt aan de rand van een palmoase, die qua sfeer anders is dan de palmoases die we eerder zagen. Het is alweer de laatste stop van deze reis voordat we in Marrakech aankomen. We verblijven hier twee nachten.

Zandvis Marokko Reizen Dades
Suzan Dades Kloof
Ezel Amridil Skoura

_______________________________

Dag 13 Skoura

Vandaag kun je relaxen in onze prachtige accommodatie met zwembad, een mooie fietstocht maken in de omgeving of meegaan met een excursie naar Sidi Flah. Dit afgelegen dorpje omringd door ruig berggebied ligt aan de Dadès-rivier. Na een prachtige wandeling genieten we van een heerlijke maaltijd bij de lokale bevolking thuis. 

Zandvis Marokko Reizen Sidi Flah Skoura

_______________________________

Dag 14 Skoura - Marrakech

Op deze dag rijden we in ongeveer 6 uur terug naar Marrakech, waar we nog één nacht zullen verblijven. Dit is tevens het eindstation van deze indrukwekkende Marokko reis. We kunnen - voor diegene die dit willen - nog een keer samen dineren in een sfeervol restaurant. Het perfecte moment om te proosten op een fantastische reis!

Zandvis Marokko Reizen Marrakech Plein

_______________________________

Dag 15 Einde van de reis

Helaas, de reis zit erop. Je wordt naar de luchthaven van Marrakech gebracht voor je vlucht naar huis. Wat je van Marokko zult onthouden zijn de kleurrijke bergen en valleien, de palmoases, het lekkere eten, maar vooral de vriendelijke en gastvrije bevolking!

Amridil Skoura
Zandvis Marokko Reizen Local