Praktische zaken

___________________________________

Is deze reis geschikt voor jou? 

Wie kiest voor een reis met Zandvis, kiest voor een actieve en avontuurlijke reis waarin authenticiteit, contact met de lokale bevolking en natuur centraal staan. Een open houding en een flexibele instelling zijn gewenst, want het verloop van een reis is niet precies te voorspellen. Deze reis is in principe geschikt voor iedereen met een normale conditie en een goede gezondheid. Heb je vragen of twijfel je of deze reis voor jou geschikt is, neem dan contact met me op.

___________________________________

Vluchtinformatie

Bij Zandvis regel je zelf de vliegtickets voor je reis. Bij de databepaling van de reis, is rekening gehouden met vluchtdata van diverse luchtvaartmaatschappijen.

 

Over het algemeen vlieg je naar Marokko met:

RyanAir (vliegt vanaf Eindhoven, Brussel, Charleroi, Düsseldorf Weeze naar Marrakech)
Transavia (vliegt vanaf Eindhoven en Amsterdam naar Marrakech)
Royal Air Maroc (vliegt vanaf Amsterdam en Brussel naar Marrakech)

___________________________________

Vervoer & Lengte reisdagen

Tijdens deze reis maken we gebruik van een comfortabele minibus met airconditioning. De praktijk leert, dat als het warm is, het soms prettiger is om de ramen open te zetten dan de airco aan. Omdat we ons eigen vervoer hebben, kunnen we onderweg stoppen waar we willen, voor bijvoorbeeld een foto, een drankje, de benen te strekken, etc. Voor transfers van en naar de luchthaven van Marrakech op de eerste en laatste dag van de reis wordt gebruik gemaakt van deze bus, een kleiner model of taxi’s. De wegen in Marokko zijn over het algemeen goed en de reisafstand van de meeste reisdagen bedraagt tussen de 2 en 5 uur (exclusief stops). Uitzonderingen hierop zijn dag 10 (Icht - Mirleft) en dag 12 (Mirleft - Essaouira). Op deze dagen komen we pas aan het eind van de dag op de plaats van bestemming aan.

___________________________________

Accommodaties & Kamerindeling

We overnachten in sfeervolle, comfortabele en kleinschalige accommodaties. De meeste kamers beschikken over airconditioning en sommige accommodaties hebben een zwembad. De overnachtingen zijn op basis van logies en ontbijt.

Kamerindeling 

Tijdens onze reis hebben we overal de beschikking over tweepersoonskamers met douche en toilet. Indien je met drie personen boekt, geef dan bij boeking aan of je gebruik wilt maken van een driepersoonskamer (dat is vaak een tweepersoonskamer met een extra bed erbij).

Alleenreizenden delen een kamer met een andere alleenreizende van hetzelfde geslacht. Het is mogelijk om een eenpersoonskamer aan te vragen, maar omdat de meeste accommodaties kleinschalig zijn, is het aantal beschikbare eenpersoonskamers beperkt. Mocht je graag een eenpersoonskamer willen, geef dit dan aan op het boekingsformulier, dan wordt er gekeken naar de mogelijkheden. Je betaalt hiervoor een toeslag van €220,-.*

* De accommodatie in Imlil (hier verblijven we één nacht) beschikt over een dusdanig beperkt aantal kamers, dat een eenpersoonskamer hier niet altijd mogelijk is. In zulk geval deel je een kamer met iemand van hetzelfde geslacht, ongeacht je een eenpersoonskamertoeslag hebt betaald. 

___________________________________

Reisleiding

Deze reis wordt begeleid door Suzan Kranen*. Zij is een ervaren, deskundige en enthousiaste reisleidster en kent Marokko goed. Ze zorgt er in eerste instantie voor dat de reis zo optimaal mogelijk verloopt qua vervoer en accommodatie en is centraal aanspreekpunt tijdens de reis. Ook kun je bij haar terecht voor adviezen en tips over van alles en nog wat: de mooiste plekjes die je kunt bezoeken, de leukste restaurants, hulp bij noodgevallen, etc. Ze is echter geen gids. Het is raadzaam om zelf een reisgids mee te nemen.

* Mocht het, in zeer uitzonderlijke gevallen (zoals bij bijv. ziekte van Suzan of ernstige ziekte/overlijden van een direct familielid van Suzan), zo zijn dat het niet mogelijk is dat zij deze reis geheel/gedeeltelijk begeleidt, dan wordt er voor vervanging gezorgd. De reis wordt dan overgenomen/voortgezet door een ervaren Nederlandstalige - of ervaren lokale Engelstalige reisbegeleider.

___________________________________

Reisdocumenten

Voor Marokko heb je een paspoort nodig dat na vertrek uit Marokko nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort is geen visum nodig als je er korter dan 90 dagen verblijft. Deelnemers die niet beschikken over de Nederlandse of Belgische nationaliteit, dienen zelf contact op te nemen met de betreffende ambassade(s) en hun eventuele visum te regelen (contactgegevens vind je hier​). Een identiteitskaart is onvoldoende om het land binnen te komen. Maak kopieën of foto's van de belangrijkste pagina's van je paspoort en bewaar deze tijdens de reis gescheiden van je paspoort. 

___________________________________

Zwaarte

Tijdens deze reis zijn er diverse excursiemogelijkheden in de vorm van wandelingen. Deze wandelingen zijn voor eenieder met een normale conditie goed te doen. De wandelduur ligt tussen de 2 tot 5 uur per wandeling. 

___________________________________

Excursies

Tijdens deze reis bepaal je zelf aan welke excursies je deel wilt nemen. De een heeft nu eenmaal andere wensen dan de ander. Daarom zijn alle onderstaande excursies optioneel en heb je alle vrijheid om waar het kan en als de tijd het toelaat, je eigen plan te trekken. Tijdens de wandelexcursies gaat er een lokale (meestal Engelssprekende) gids mee. De kosten voor een excursie / gids worden naar rato verdeeld door het aantal deelnemers. 

 • Marrakech ontdekken te voet of met de fiets (halve dag)

 • Wandeling in de omgeving van Imlil (Hoge Atlas)

 • Wandeling in en om de palmoase van Tioute (vlakbij Taroudant)

 • Wandeling in de Ait Mansour kloof (Anti Atlas)

 • Wandeling in Icht en de bijliggende oase

 • Bezoek aan het strand van Leghzira ten zuiden van Mirleft

Je kunt ter plekke beslissen of je met een bepaalde excursie mee wilt gaan of niet, dit hoef je niet voorafgaand aan de reis door te geven. 

___________________________________
Geldzaken tijdens de reis

Valuta

In Marokko betaal je met de Marokkaanse dirham. 1 euro is ongeveer 10,5 dirham. Kijk hier voor de actuele koers.

 

Cash of pinnen

In Marokko kun je op veel plekken pinnen met je bankpas met Maestro- of Cirruslogo (vergeet echter niet voor vertrek je bankpas op 'wereld' te zetten!). Er zijn pinautomaten in Marrakech (ook op de luchthaven), Taroudant, Tafraout, Mirleft en Essaouira. Het is een goed idee om ook een klein bedrag cash aan euro’s mee te nemen, voor noodgevallen of wanneer een pinautomaat niet werkt. 

Creditcard

Creditcards worden in Marokko mondjesmaat geaccepteerd. Een overzicht van beschikbare pinautomaten en plekken waar je met creditcard kunt betalen vind je op www.mastercard.com. Het is aan te raden om een extra bankpas en/of creditcard mee te nemen voor noodgevallen. In Marokko is voor gebruik van een creditcard altijd een pincode nodig.

___________________________________
Verzekeringen

Wanneer je bij Zandvis een reis boekt, is een individuele reisverzekering verplicht, omdat kosten voor medische zorg of een onverwachte vlucht naar huis enorm kunnen oplopen. Met een reisverzekering heb je recht op assistentie van de desbetreffende alarmcentrale. Zorg dat je dit nummer bij je hebt, zodat je in geval van nood contact op kunt nemen met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij. 

Het is ook aan te raden om een annuleringsverzekering af te sluiten.

___________________________________
Maaltijden

Het ontbijt is tijdens de hele reis inbegrepen. De overige maaltijden niet (behalve in Imlil en Icht, daar is het diner inclusief). Je kunt in Marokko goed, gevarieerd en niet duur eten. Een maaltijd kost gemiddeld tussen €5,- en €12,-. Gerechten die je op veel plaatsen kunt krijgen zijn tajine en couscous. Tajine is een stoofschotel in allerlei varianten: met vlees, kip, vis en / of groente. Couscous wordt in Marokko vooral op vrijdag gegeten, de dag van het gebed. Daarnaast zijn er gerechten verkrijgbaar zoals salades, soep, spiesjes etc. In steden zijn ook restaurants te vinden die internationale gerechten bereiden. Vegetarisch eten is in Marokko geen enkel probleem.

___________________________________
Wat neem ik mee?

Uitrusting

Het beste kun je kiezen voor een zacht koffer of rugzak. Kijk kritisch naar wat je echt nodig hebt op reis, de ervaring leert dat je al snel te veel meeneemt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het dragen van je bagage naar de accommodatie. Het gewicht aan bagage dat je mee mag nemen naar Marokko, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Kijk voor meer informatie op de websites van de diverse luchtvaartmaatschappijen (zie vluchtinformatie). Ik raad je aan om niet meer dan 15 kilo bagage mee te nemen.

Kleding

Omdat de temperatuur in Marokko kan verschillen, wordt er geadviseerd om kleding mee te nemen die je laag over laag kunt dragen. Houd er rekening mee dat Marokko een islamitisch land is. Over het algemeen wordt er qua kledingstijl van toeristen veel geaccepteerd, maar het wordt op prijs gesteld als je niet te strakke kleding draagt, geen blote schouders en geen blote bovenbenen laat zien (broek of rok tot op of over de knie). Omdat we tijdens de reis veel in contact komen met de lokale bevolking, is het aan te raden dat als je een korte broek draagt, altijd iets bij de hand hebt zodat je je benen kan bedekken waar het nodig is. Op het strand of aan het zwembad kun je badkleding dragen.

Wat je verder nodig hebt

 • Comfortabele goed ingelopen wandelschoenen, het liefst met profiel

 • Luchtige kleding en iets warms voor 's avonds (houd rekening met het seizoen en de in Marokko geldende kledingvoorschriften)

 • Kleine tas of rugzak voor je dagelijkse uitstapjes en voor in de bus

 • Wandelstok (eventueel)

 • Zonnebrandcrème en zonnebril

 • Hoofdbedekking om je hoofd en nek te beschermen tegen de zon (zonnehoed, petje of sjaal)

 • Zwemkleding

 • Regenjasje

 • Oordopjes

 • Evt. een hervulbare drinkfles (scheelt plastic afval)

 • Evt. een stekkerdoos (op sommige hotelkamers is maar één stopcontact aanwezig voor het opladen van je camera, telefoon etc.). Je hebt geen wereldstekker nodig.

 • Reisverzekering + kopie van de polis!

___________________________________
Gezondheid

Medicijnen

Neem een bescheiden reisapotheek mee. Denk hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen (zoals jodium en desinfectiegel), (blaren)pleisters, middelen tegen: koorts, diarree, verstopping, insectenbeten en reisziekte. Daarnaast zijn een tekentang en ORS aan te raden. 

Gebruik je speciale medicijnen, neem dan voldoende mee en vraag je apotheek om een KNMP-reisdocument voor je op te stellen. Houd dit document in je handbagage.

Vaccinaties

Het is niet verplicht, maar de vaccinaties DTP en Hepatitis A worden aangeraden. Neem voor informatie over vaccinaties zeker 2 maanden voor aanvang van de reis contact op met je huisarts, de plaatselijke GGD, of kijk op thuisvaccinatie.nl (alleen voor Nederlanders).

___________________________________
Contact met het thuisfront & Noodgevallen

Mobiel bellen naar Nederland of België met je eigen simkaart vanuit Marokko is duur. Je kunt voor een paar euro een Marokkaanse simkaart met beltegoed kopen, dat scheelt aanzienlijk in de belkosten. De meeste accommodaties waar we verblijven hebben wifi, maar de verbinding is niet altijd goed. 

Post vanuit Marokko doet er normaal gesproken zo'n twee weken over.

Noodgevallen

Zorg ervoor dat thuisblijvers altijd op de hoogte zijn van zowel je reisschema als je vluchtgegevens. 

Tip: Maak een digitaal dossier aan. Scan je paspoort, e-tickets en andere belangrijke bescheiden en mail deze naar jezelf. Zo heb je, in geval van diefstal of verlies tijdens de reis, altijd kopieën van je belangrijke papieren achter de hand.

___________________________________
Landinformatie

Beste reistijd

Marokko is het hele jaar door goed te bereizen, maar de beste reistijd is het voor- en najaar. In deze periodes is het overdag vaak aangenaam qua temperatuur, maar kan het 's avonds een stuk koeler zijn. De zomers in Marokko zijn warm maar droog, waardoor de hitte beter te verdragen is. De winters zijn koud, vooral in de bergen. Aan de kust is het qua temperatuur over het algemeen het hele jaar door aangenaam.

 

Tijdsverschil

Marokko schrapt sinds oktober 2018 de wintertijd en zal voortaan het hele jaar door de klokken op zomertijd houden. Dit betekent dat in Marokko tijdens de Europese wintertijd de tijd hetzelfde is en tijdens de Europese zomertijd een uur vroeger.

Bevolking

De Marokkaanse bevolking bestaat voornamelijk uit Berbers en Arabieren of een mix ervan. De Berbers zijn de oorspronkelijke bewoners van Marokko. Men spreekt er voornamelijk Derija (Arabisch dialect), Amazigh (Berbers) en Frans. Engels wordt mondjesmaat gesproken, met name in de toeristische gebieden. 

Religie

Ongeveer 98 procent van de Marokkaanse bevolking is moslim. De officiële staatsgodsdienst is de soennitische islam. Het christendom, wordt in Marokko bijna uitsluitend beleden door buitenlanders, vaak Fransen, Spanjaarden en Senegalezen die zich gesetteld hebben in het land. Marokko heeft altijd een grote Joodse gemeenschap gekend. Bij de stichting van de staat Israël zijn de meeste Joodse inwoners uit Marokko vertrokken.

Veiligheid

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om te bereizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle, zijn kleine geweldsdelicten minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland of België. Je zult je veilig voelen. Toch dien je in de grote steden goed op je spullen te letten in verband met zakkenrollers.

Reizen als vrouw in Marokko

In principe kun je als vrouw prima reizen in Marokko, ook alleen. Een zelfverzekerde uitstraling helpt. Er zullen regelmatig mannen zijn die een praatje met je willen maken. Onwenselijk gedrag is natuurlijk onacceptabel en kun je het beste meteen duidelijk laten blijken. 


Openingstijden

 • Banken zijn doorgaans geopend van maandag t/m vrijdag van 8 tot 17 uur.

 • Op vliegvelden zijn wisselkantoren geopend op aankomst- en vertrektijden. 

 • De meeste musea en monumenten zijn dagelijks geopend tussen 9 en 17 uur. 

 • Veel winkels zijn de hele week open tot ongeveer 21 uur. In de medina zijn veel winkels op vrijdagmiddag gesloten in verband met het vrijdaggebed.

 • In het weekend en op feestdagen zijn de meeste bedrijven en kantoren dicht.

 

Afdingen

Op souvenirgebied is er in Marokko veel moois te koop en is het gebruikelijk om af te dingen. Vaak vraagt men in eerste instantie erg hoge prijzen. Bepaal al voor het afdingen wat het maximum is waarop je uit wilt komen en zet laag in, zodat je voldoende onderhandelingsruimte hebt. Als je niet tot overeenstemming komt over de prijs, gaat de koop niet door.  
 

Alcohol

Alcohol is verboden in de islam, maar toch beperkt verkrijgbaar, met name in de steden. Alcohol drink je binnensmuurs op en dus niet op een terrasje.

Fotografie

Marokko is een zeer fotogeniek land. Wil je mensen fotograferen, vraag dan altijd eerst om toestemming. Soms wil men niet gefotografeerd worden of vraagt men om geld. Het is verboden om politieagenten, paleiswachters en militaire objecten te fotograferen.

___________________________________

Ambassades

Marokkaanse Ambassade in Nederland

Oranjestraat 9, 2514 JB Den Haag, telefoon +31 (0)70 346 96 17

www.rijksoverheid.nl

Marokkaanse Ambassade in België

Michielslaan 29, 1040 Brussel, telefoon +32 (0)2 736 11 00

www.belgische-ambassade.com

Nederlandse Ambassade in Marokko

Rue de Tunis 40, Tour Hassan, Rabat, telefoon +212 (0)5 37 21 96 00 

www.nederlandwereldwijd.nl/landen/marokko​

Belgische Ambassade in Marokko

4-6, Avenue Mohammed El Fassi, Tour Hassan, Rabat, telefoon +212 (0)5 37 26 80 60

www.morocco.diplomatie.belgium.be/nl